Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. 3852/2010 ()

 

Συνεδρίασε σήμερα στη Βουλή η Υποεπιτροπή Δημόσιας Διοίκησης στην οποία συζητήθηκε το θέμα της αναθεώρησης του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), στην οποία παραβρέθηκε ο Βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων σημείωσε:


«Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια η ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση στο Νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) για τα μεγάλα νησιά, υπήρξε κοινός τόπος, αποτέλεσμα και των δυσλειτουργιών που στην πράξη διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του Νόμου.

Δυστυχώς, ενώ και προτάσεις κατατέθηκαν και εναλλακτικές διατάξεις νόμου διατυπώθηκαν, κοινή κατάληξη από τους έχοντες την ευθύνη στην Κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπήρξε.

Τα τελευταία 20 χρόνια από το 1994 έως σήμερα έγιναν τέσσερις μεγάλες θεσμικές αλλαγές (Νόμοι) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το 1994 Η Καθιέρωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τα Συμβούλια Περιοχής, το 1998 ο Νόμος «Καποδίστριας» και το 2004 ο Νόμος «Καλλικράτης».

Το Φεβρουάριο 2014 η νομοθετική πρωτοβουλία που ελήφθη με την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους μου για τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων του ενός Δήμου στα μεγάλα νησιά δυστυχώς απερρίφθη από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη.

Η τροπολογία έδινε διέξοδο στα μεγάλα νησιά να μπορούν – δυνητικά και όχι υποχρεωτικά – να συστήνονται πέραν του ενός Δήμου και ο Υπουργός Εσωτερικών να εκδώσει απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και μελέτες που έχουν κατατεθεί από θεσμικά όργανα, όπως το ΙΤΑ της ΚΕΔΚΕ. Η τροπολογία δεν αφορούσε στην ηπειρωτική χώρα ακριβώς για να μην αποτελέσει άλλοθι περί δήθεν κατάργησης του Καλλικράτη.

Επίσης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια κατετέθη βελτιωτική πρότασή μου, με την οποία το υπάρχον Δημοτικό Συμβούλιο θα είχε την ευθύνη της πρότασης των νέων Δήμων που θα δημιουργούντο που επίσης απερρίφθη. 

Οι καθυστερήσεις και συνεχείς αναβολές επίλυσης του προβλήματος με ευθύνη πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, που συγκυβερνούν, κρατεί σε ομηρία τους κατοίκους των μεγάλων νησιών που καθημερινά βιώνουν τις δυσλειτουργίες ενός λάθους που πρέπει να διορθωθεί».

Τέλος ο Νίκος Σηφουνάκης, αφού κατέθεσε παραδείγματα άνισης συμπεριφοράς στη χωροταξία των Δήμων μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τους παριστάμενους Υπουργούς κ.κ. Αργύρη Ντινόπουλο και Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτούν ότι θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό των Ο.Τ.Α. των μεγάλων νησιών.